Beta Balie Debat: De Zee Stijgt!

Wist u al dat de zeespiegel in Nederland daalt als het ijs op Groenland smelt? – 7 oktober legden Riccardo Riva en Roderik van de Wal uit hoe dat komt. En dat de zeespiegel in Nederland toch gaat stijgen. Niet door het smelten van het landijs op Groenland, maar dat van de Zuidpool. Als het ijs smelt, wordt het ijspakket lichter, en veert de aarde daaronder omhoog; zo daalt de waterstand op die plekken, maar stijgt het op andere regio’s in de wereld. Stijging en dalingen van de zeespiegel zijn dus niet gelijk verdeeld over de aarde, maar kennen regionale verschillen. De grootste stijgingen zijn te verwachten rond de evenaar.
De zeespiegel wordt door meer (regionale) factoren bepaald. Bijvoorbeeld de zeestroming, de uitwisseling met de atmosfeer, de beweging van de aardschollen en de watercyclus. Ook het menselijk handelen ter plekke heeft invloed op zeespiegelstijging.

sea_level_rise_not_uniform_645x481

De onzekerheid van de zeespiegelstijging wordt vooral bepaald door de ijsdynamica. Metingen van onder ander de Universiteit van Utrecht laten zien dat de ijskappen de laatste eeuw versneld aan het smelten zijn. Er is een directe relatie met de stijging van de temperatuur en het CO2-gehalte in de lucht. Een goede toekomstvoorspelling blijft echter moeilijk: de toekomstige CO2-uitstoot is onzeker, het precieze effect daarvan voor de temperatuur is niet helemaal bekend en wat die temperatuurstijging exact voor effect heeft op de zeespiegelstijging en de regionale verschillen daarin is nog onvoldoend bekend. – Meer, preciezere data zouden ons die inzichten kunnen verschaffen.
Fig1_CausesofSeaLevel_TAR_SYR_4_3

Dat de zeespiegel stijgt en dat de ijs smelt is zeker. De regionale verschillen zijn in beeld. En Van de Wal waarschuwt de Delftse ingenieur. Het is een typische ingenieursmentaliteit om nu te accepteren dat de zeespiegel 80 centimeter stijgt; te denken dat we dat wel kunnen oplossen. Maar het accepteren van die stijging, betekent ook dat je een stijging van 2,5 meter in 2250 accepteert. De zeespiegelstijging stopt niet in 2115.

sgokt15

Reacties