Drie Robots In De Stad

Welkom allemaal, bedankt dat jullie allemaal in grote getale zijn komen opdagen speciaal voor mijn verhaal. Een verhaal dat bol staat van de binaire passie, de hartjes voor hardware, liefde voor de blikken geesteskinderen en jullie metalen liefjes. Liefjes die liefdevol hun lampjes laten flikkeren op het algoritme dat wij – de mens – hebben berekend en geprogrammeerd, oftewel robots.

Tsja, robots… Ik weet het niet. Ik heb het gevoel dat het allemaal razendsnel aan mij voorbij raast. Ik bevind me op een digitale snelweg en ik word aan alle kanten ingehaald. Wanhopig kijk ik nog eens achterom om te kijken hoe het vroegah was en of ik me nog net voor de bezemwagen bevind. Voor je kijken en doorgaan, want alleen zo kan je zien wat er nog komen gaat. Oogkleppen op en gaan! Terwijl de Nokia 3210 met Snake uit mijn zak valt, denk ik: bye bye high score!

Kijk, het kan twee kanten op gaan:

OF we eindigen in een scenario waarin we nonchalant kunnen gaan liggen in een hangmat. De zon zakt in de zee en we worden bediend door een robot, misschien wel twee. De robots doen alle kloteklusjes waar wij – de superieure mens – geen trek in hebben zoals: de luiers van bejaarden verschonen, stofzuigen, gras maaien, kroos uit het water halen.

OF we eindigen in een Terminator-verhaal. Wereldwijde kortsluiting. Robots die als hongerige wolven op zoek gaan naar mensenvlees, terwijl zij toch daadwerkelijk de vleesvervangers zijn. Toch? Toch?

Toch, heb ik zo mijn twijfels… Waar het op neer komt is dat als ik kijk naar de mens, lijken die meer mogelijkheden te hebben dan een robot. De mogelijkheden van een robot lijken begrensd. Programmatuur, draadjes, codes of hersenen, zenuwen en introspectie. Lang leve de mensch!

(Robot neemt het over – robot vs. mens)

Het zou inderdaad kunnen dat ik het verkeerd zie, want dat is het mooie van mensen. Wij twijfelen!

Dus weet je wat… laten we vooral menselijk blijven: fouten maken, maar blijven ontwikkelen, grenzen opzoeken en grenzen verleggen. Samen met robots. Samen werken wordt samenwerken. Wie mens durft te zijn, die maakt robots en is niet bang of terughoudend, maar durft wel te twijfelen, toch?

Dus blijf vooral zoeken naar rare mogelijkheden, maar houd ook altijd je ogen open voor de gekke alternatieven… want wie dat niet doet, is een robot!

Nick Keijzer en Tim van den Eijk
Uitgesproken-gasten.nl

 

Reacties