Lezingenserie Breakthrough Technologies

TECHNOLOGIE-ONTWIKKELING EN -VERSPREIDING: HOEZO SNEL?

door Roland Ortt

Hoe lang duurt het van uitvinding tot brede verspreiding? Welke factoren spelen daarbij een rol? Wat kan een bedrijf doen om haar technologische producten en diensten in de markt te zetten? Roland heeft een schat aan bekende voorbeelden. Waarom lag de ontwikkeling van paracetamol een halve eeuw stil,  waarom ging de verspreiding van dynamiet zo snel?

Roland Ortt is universitair hoofddocent innovatiemanagement en ondernemerschap en doet onderzoek naar de ontwikkeling en verspreiding van nieuwe technologie.

GENIESOLDATEN EN LUCHTFIETSERS

door Fanta Voogd

Technologische voorspellingen uit het verleden zijn soms griezelig accuraat. Een andere keer slaan ze de plank op vermakelijke wijze mis. Historisch journalist Fanta Voogd schrijft voor het blad De Ingenieur de rubriek Voorwaarts, waarin hij – onder het motto ‘de geschiedenis van toekomst’ – telkens een oude profetie onder de loep neemt. Succesvolle als de komst mobiele telefonie (1909), streaming films (1913), de Afsluitdijk (1667) en de verbrandingsmotor (1673).  En missers als de aangekondigde verdwijning van het wiel (1962), de triomf van perslucht over stoom en elektra (1865) of de herrijzenis van de Zeppelin (2010). Een verhaal over het grillige verloop van de technologische evolutie en de kracht van verbeelding.

 

Reacties